Buitenschoolse Opvang Baarsjesweg 310-311
U kunt hier ons pedagogisch werkplan downloaden en lezen hoe wij werken op de BSO. pedagogisch-beleidsplan-bso-2016-versie-juli
BSO een mooie aanvulling!
Wij willen graag dat kinderen bij ons “thuis”komen. De buitenschoolse opvang is vrije tijd voor de kinderen waar leuke activiteiten worden aangeboden, maar waar ze ook lekker op de bank kunnen wegzakken met een boekje. We willen dat kinderen zich bij ons veilig en welkom voelen. Dat ze zich bijzonder voelen, maar ook gelijk. Het uitdragen van normen en waarden is dan ook belangrijk. Respect voor elkaars mogelijk-, en onmogelijkheden. Samenwerken en samen plezier maken, maar ook jezelf even terug kunnen trekken. Aspecten die wij binnen de opvang erg belangrijk vinden. De kinderen worden begeleid door deskundige medewerkers met een relevante kindgerichte afgeronde beroepsopleiding.
Onze leefruimte heeft sfeer, warmte, gezelligheid, ademt activiteit en heeft hoekjes waar kinderen zich terug kunnen trekken. Een balans tussen uitdaging en rust. We hanteren duidelijke regels (huisregels) die de veiligheid en hygiëne binnen het kindercentrum waarborgen.
Voor het eerst naar de BSO
Voor nieuwe kinderen is de eerste keer naar de BSO altijd een spannende dag. Wie zal er allemaal zijn? Kennen ze andere kinderen? Wie is de groepsleiding? Allemaal vragen die tijdens een kennismaking met de BSO beantwoordt kunnen worden. Daarom kunnen u en uw kind voor dat de werkelijke opvang start, samen een kijkje komen nemen op de BSO. Wel vragen we u vooraf even een afspraak hiervoor te maken. We houden dan rekening met uw komst. U en uw kind kunnen op zo’n middag alvast wat sfeer proeven op de BSO. Het beste kunt u dan ook een afspraak maken op de dag waarop uw kind ook daadwerkelijk zal komen. Zo herkent hij misschien al wat kinderen van zijn eigen school of woonwijk. De pedagogisch medewerker zorgt ervoor dat de kinderen kennismaken met elkaar en legt uit wat het kind op de BSO kan verwachten. De kinderen die al langer op de BSO zitten betrekken we bij de introductie van nieuwe kinderen. Zo leggen de kinderen zelf uit aan het nieuwe kind wat er op de BSO zoal wordt gedaan, welke spelletjes we hebben, waar jas en tas worden opgehangen, waar de wc is enz. Nieuwe kinderen worden zo spelenderwijs wegwijs gemaakt in de BSO. Regels in de groep worden verteld als een situatie zich voordoet, zodat kinderen ook begrijpen waarom er bepaalde afspraken zijn.
Dagindeling
Na schooltijd wordt gestart met een gezamenlijk “stamgroep-moment”. Hierbij wordt samen met de pedagogisch medewerkers afgestemd wat er die dag gedaan wordt en hebben de kinderen gelegenheid iets te drinken en te eten. Daarna kunnen de kinderen aan de slag met de activiteit die zij hebben uitgekozen. Gedurende de BSO-tijd zal er toezicht zijn van en afstemming met de pedagogisch medewerker.
Activiteiten die bijdragen aan de ontwikkeling en welbevinden
Binnen spelen
De speelruimte voor het binnenspel geeft de kinderen mogelijkheden om alleen, in kleine of in grotere groepen allerlei soorten spel uit te voeren. Er zijn hoeken en/of plekken ingericht met het oog op het opdoen van veel verschillende leerervaringen. Natuurlijk zijn de ruimtes veilig en ook gezellig en vertrouwd.
Buiten spelen, sport en Yoga
Buiten spelen is voor kinderen een belangrijke dagelijkse activiteit, die zoveel mogelijk moet doorgaan. Kinderen genieten van het buiten spelen, de ruimte om te rennen, zich te verstoppen, te gillen, wind, temperatuur en regen te ervaren. Het verschil in weer en seizoen en buitenlucht biedt een rijke en gezonde ervaring voor kinderen. De pedagogisch medewerkers stimuleren het bewegen, zorgen voor voldoende materialen die door kinderen gebruikt kunnen worden en zorgen voor een goed evenwicht in uitdaging en veiligheid. Speelmogelijkheden in de buurt worden ook benut. Het Vondel- en Rembrandpark zijn op loopafstand en we zullen hier dan ook regelmatig met de kinderen vertoeven. Daarbij beschikt onze vaste pedagogisch medewerker Hanne de Bruin over veel sportervaring en gaat zij dan ook vaak met kinderen op een sportieve avontuur. Ook heeft zij een Yoga-opleiding gevolgd en geeft zij wekelijks Yogalessen op onder andere de BSO.
Aandacht voor de creatieve vaardigheden van een kind
Kinderen krijgen bij ons zoveel mogelijk de ruimte om hun mogelijkheden te ontdekken, om al hun talenten te ontwikkelen. Creativiteit en leren gaan bij ons hand in hand. Je bent creatief wanneer je eerdere kennis en vaardigheden gebruikt om nieuwe dingen te maken, nieuwe oplossingen te verzinnen en tot nieuwe gedachten te komen. Een kind heeft honderd talen ter beschikking: bewegen, muziek, dans, drama, tekenen, handenarbeid, zingen, taal, boeken, fantasiespel zijn voorbeelden van activiteiten die in het basisaanbod een plek krijgen. Kinderen hebben op verschillende leeftijden behoefte aan andere materialen en activiteiten. We proberen zoveel mogelijk variatie aan te bieden en rekening te houden met de leeftijd van de kinderen.
Schoolvakanties
Tijdens vakanties heeft Mijn Blokje een vakantieprogramma klaar liggen. Het is dan echt feest! We maken de leukste uitstapjes; we gaan naar speeltuinen, artis, tun-fun en parken. Ook wanneer de meesters en juffen een (on)geplande studiedag hebben, is uw kind de hele dag welkom bij de BSO. Tijdens schoolvakanties, vrije- en studiedagen verzoeken wij u om uw kind tussen 7.30 uur en 9.30 uur naar de BSO te brengen. Dit in verband met de activiteiten die wij dan inplannen.
Voedingsbeleid
Goede voeding is van groot belang. Daarom zorgt Mijn Blokje voor een gezond en gevarieerd aanbod. Tijdens schoolweken verzorgen onze medewerkers een warme biologische maaltijd op woensdag. Tijdens vakantieweken wordt er dagelijks een warme maaltijd bereid met biologische ingrediënten verzorgd. Mijn Blokje houdt zo veel mogelijk rekening met bijzondere voeding, bijvoorbeeld dieet of allergieën. Wij verzoeken u contact op te nemen met de pedagogisch medewerkers als uw kind bijzondere voeding nodig heeft. In de meeste gevallen kan de organisatie deze voeding verzorgen. Mocht dit niet het geval zijn, dan zullen wij met u overleggen.
Kinderparticipatie
Wij vinden het belangrijk dat kinderen de mogelijkheid krijgen om mee te denken en mee te doen in de opvang. Op deze manier wordt het meer en meer hun plek, waar zij zich verantwoordelijk en betrokken kunnen voelen. De pedagogisch medewerker kijkt samen met de kinderen wat mogelijk is. Zo buigen de kinderen zich met elkaar over de leefregels die gehanteerd worden binnen de groep. Ook hebben zij inspraak bij activiteiten die worden ondernomen. Kinderen kunnen meedenken over het speelgoed dat wordt aangeschaft en hoe de ruimte wordt ingericht.
Informatie overdracht naar ouders:
Bij het ophalen van de kinderen
Bij het ophalen van de kinderen is het contact met de ouders belangrijk. Tenslotte is de groepsleiding de schakel tussen de school en thuis. Daarnaast is het ook voor de opvang van belang om te weten hoe het met het kind gaat, en wat het kind zoal doet. Zo kan de medewerker inspelen op de activiteiten die in het weekend plaats vonden of op iets waar het kind mee bezig is. De groepsleiding zal aan het eind van de dag vertellen hoe het die dag is gegaan met uw kind en of er nog bijzonderheden zijn.
Oudercommunicatie-app
De pedagogisch medewerkers leggen alle dagelijkse activiteiten van de kinderen vast op de iPad in een speciale app die voor ouders is ontwikkeld. Ook kunnen foto’s direct gedeeld worden met ouders. Ook kunnen ouders via deze app een dag ruilen of een extra dag aanvragen.
De Nieuwsbrief
De ouders worden een aantal keer per jaar via de Nieuwsbrief op de hoogte gehouden van het nieuws binnen het kindercentrum.
10-minutengesprekken
Deze gesprekken vinden één keer per jaar plaats. De naam zegt het al. Het zijn gesprekjes van zo’n 10 minuten waarin de opvang van het kind specifiek wordt besproken. Een belangrijk aspect van zo’n gesprek is het welbevinden en de ontwikkeling van het kind in de groep.
Vervoer
De BSO verzorgt tijdens de schoolweken het vervoer van de basisscholen naar de locaties. Dit kan zijn lopend, met de bakfiets of met de tram. Wanneer ouders dit wensen en hiervoor toestemming hebben gegeven, kunnen kinderen op eigen gelegenheid komen en eventueel ook op eigen gelegenheid naar huis gaan. Tijdens het intakegesprek komt dit aan de orde.